Cor van Leeuwen wint 33e Omloop Hoeksche Waard

OmloopHW 2013 nOmloopHW 2013 n

Cor van Leeuwen was in de finale van de 33ste Omloop Hoeksche Waard de meest slimme van de negen koplopers. De 32 jarige renner uit het Drentse Borger, lid van de Noordelijke Wielervereniging Groningen, hield in de spannende finale zijn pijlen het langst droog. De beslissende cartouche schoot hij af bij het binnenrijden van Puttershoek. ,,Ik had me voor de start al voorgenomen, dat wanneer ik in de kopgroep meezat, ik alles op de laatste kilometer zou zetten’’, verklaarde hij zijn tactiek. ,,Bij het passeren van het vod van de laatste kilometer ben ik vol aangegaan. Met meer dan zestig kilometer per uur, ben ik op de laatste bocht aangereden. Eenmaal nog heb ik omgekeken of er nog renners in mijn wiel zaten, maar ik had meer dan dertig meter voorsprong. Het laatste rechte stuk was doorharken. Alles deed me pijn, vijftig meter voor de streep wist ik dat de winst op zak zat’’.

Dat Cor van Leeuwen na afloop als winnaar zou worden gehuldigd, had hij zelf in het eerste uur van de koers niet kunnen bevroeden. Hij ontbrak immers in de kopgroep, die al snel na de start in Puttershoek werd geformeerd. De ontsnapping kon feitelijk geheel op het conto worden geschreven van Sander Oostlander. De renner uit Zwijndrecht, rijdend voor de Jan van Arckel formatie was van vertrek gegaan als leider van de clubcompetitie Zuid-Nederland. Vrijdag had hij die positie nog verdedigd in de klassieker Limburg Mooiste en zat, ondanks hij weinig rust had gehad, aanvankelijk nog vol dadendrang. Hij kreeg aanvankelijk dertien man met zich, maar nog belangrijker, het hele veld viel in vele groepen uiteen. ,,Ik zat zelf in de vierde groep’’, herinnerde winnaar Cor van Leeuwen zich. ,,Was slecht gestart. Thuis ben ik druk bezig met het opstarten van een nieuw bedrijf, een fietsenzaak in Assen. Daardoor had ik afgelopen tijd weinig tijd gehad om te trainen en dat brak me aanvankelijk op’’.

Toch kwam het tot een algehele hergroepering, al hadden al heel wat renners de strijd al gestaakt. Bij de uitvallers ook thuisrijder Frank de Reus, die was echter door de jury uit koers genomen, omdat hij op een smalle dijk bij een uitwijkmanoeuvre via een op- en afrit van een boerenerf het parkoers had gevolgd. Lang zou het peloton niet intact blijven, bij een volgende aanval kwamen er vijftien man op kop, met daarbij een andere thuisrijder, Michell Boet, maar ook drie renners van het De Leasewinkel/De Waardrenners team, waarbij de rappe Jos Koop en Marco Kuijvenhoven. Verder nog Brabander Peter Woestenberg en de Fries Sierk-Jan de Haan. Juist deze coureurs zouden de finale kleuren. Om beurten probeerden De Haan en Woestenberg een voortijdige beslissing te forceren. Steeds weer waren het vooral Koop en Kuijvenhoven die de gaten repareerden. Cor van Leeuwen beperkten zich tot meerijden. ,,Ik had mijn ploegmaat Bram Verweij bij mij’’, verklaarde hij. Die heeft ook een keer of vier het gat dicht gereden. Ik spaarde me voorde laatste kilometer en wanneer dat niet zou lukken voor de eindsprint. Gelukkig was dat niet nodig’’.

Met voorsprong kwam de Drent als winnaar over de eindstreep, waarna Bram Verweij het succes voor zijn ploeg verhoogde door na de tweede plaats te sprinten, voor Jos Koop, die derde werd. De Westlander werd wel de nieuwe leider in het klassement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *